‘Kavcıoğlu meclisin ve hukukun üstünde mi?’
DUVAR – Bütçeden KKM hesaplarına aktarılan tedbir belirsizliğini koruyor. 2 Aralık’ta gerçekleştirilen Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu konudaki sorulara yanıt vermedi.
T24 yazarı Çiğdem Toker, Kavcıoğlu’nun “Banka bir şirket olduğu için ancak hesap dönemi sonunda kar/zarar hesabı açıklayabilir, ayrıca Merkez Bankası Kanunu’na göre bilgi vermek yasaktır” diye aktardı. Toker, konu ile ilgili süreci şöyle anlattı:
“Milletvekillerinin bu konudaki taleplerine olumsuz yanıt veren Merkez Bankası bununla da kalmadı. Cumhurbaşkanı Şahap Kavcıoğlu, TBMM’ye geldiğinde KKM’ye ilişkin soruları AKP’nin müdahalesine rağmen yanıtlamadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, ayrıca bu bilgiyi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent’ten alan Şentop, Kuşoğlu’na, “…Akabinde bu konuyu Merkez Bankası Başkanı ile de görüştüm. Haberini aldım…” “2 Aralık’ta gelecek ve burada, Komite’de her türlü soruyu yanıtlayacak” ama vermedi.
Kuşoğlu, Meclis Başkanı’na ilk mektubunu 18 Ekim’de yazdı. KKM’nin görev süresini 1 yıl daha uzatan madde içeren torba kanunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
1,4 trilyon TL risk
“Bu madde 1,4 trilyon liralık risk içeriyor ve cumhuriyet tarihinin ekonomik alanda en uğursuz sorunlarından birini yaratarak çok hassas bir yer işgal ediyor. Yani kanun koyucunun mevcut uygulamadan haberdar olması çok önemlidir.’
Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin bu kıymetli konuya ilişkin soruları yanıtlamasına rağmen, Merkez Bankası yetkililerinin komitede bile yer almadığını vurgulayan Kuşoğlu, ilgili konudaki görüşmelerin Merkez Bankası yetkililerine kadar ertelendiğini söyledi. gelip bilgi verdi. Mektuba göre, akşam saatlerinde gelen bir Merkez Bankası yetkilisi, soruları yanıtlayamayacağını, Merkez Bankası kanununun 2009’da olduğunu söyledi. 1211 izin vermedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, Kuşoğlu’nun mektubuna bizzat yanıt vererek, bu durumun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama ve denetleme görevini aksattığını ve yasama organının prestijiyle ilgili olduğunu belirtti.
Kavcıoğlu, 2 Aralık’ta herhangi bir bilgi vermedi.
Bu diyaloğa rağmen takvimler 2 Aralık’ı gösterdiğinde yasal bilgilendirme sorumluluğu için Meclis’e gelen Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, KKM ile ilgili soruları yanıtlamadı. Banka’nın bir şirket olması nedeniyle sadece hesap devri sonunda kar/zarar hesabı açıklayabileceğini ve ayrıca Merkez Bankası Kanunu’na göre bilgi verilmesinin yasak olduğunu söyledi.
ikinci harf
Bunun üzerine Kuşoğlu, 5 Aralık’ta Şentop’a ikinci bir mektup yazdı. Gerekçenin doğru olmadığını, tüm şirketlerin 3,6 aylık veya herhangi bir tarihte kar/zarar hesabı düzenleyebileceğini vurguladı. Açıklama yasağı gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını, aksine hukuka uygun olarak bilgi verilmesi gerektiğini belirtti.
Bu yılki tahmin 300 milyar
2023 Bütçe Yasa Tasarısı için hazırlanan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletilen muhalefet şerhinde KKM ile yapılan değerlendirme fikir vermektedir:
Mart-Ekim ayları arasındaki 8 aylık dönemde KKM uygulamasının Hazine’ye maliyeti 91,6 milyar lira. Merkez Bankası’nın en az bu tutarda bir maliyete katlanacağı ve KKM’nin uygulanmasını desteklemek için feragat edilen vergiler de dikkate alındığında, KKM’nin ekonomiye maliyetinin 2022’de 300 milyar TL civarında olması bekleniyor. .’
Bir vatandaş olarak Kavcıoğlu’na KKM hesaplarıyla ilgili bilgi vermeme hakkını kim verdi çok merak ettim. Merkez Bankası’nın KKM hesaplarına yaptığı ödemelerin fiyatını bilmek her vatandaşın hakkıdır.” (HABER MERKEZİ)